Kapcsolat

  +36 23 507 153

kapcsolatfelvétel

Digitális hálózatok a raktározásban

A raktárkezelő szoftverek megújítása szükségszerű a mai, hálózatokkal átszőtt modern világban. Számos vállalat ismeri ezt a problémát, mégis vonakodva vállaláják fel egy modern szoftveres megoldásra való áttérés kockázatát. Vizdák Krisztián, a Kardex Remstar szoftver részlegének vezetője próbál segítséget nyújtani abban, hogyan lehet sikeresen átváltani egy modern, a jövő kihívásainak is megfelelő raktárkezelő szoftverre (WMS).Számos oka lehet annak, hogy egy IT menedzser miért halogatja egy régi rendszer lecserélését egy új TCP/IP alapú (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) raktár menedzsment szoftverre: a követelmények nem egyértelműek, tartanak a leállási időtől, nem elegendő a rendelkezésre álló munkaerő, továbbá az  időbeli és pénzbeli költségek is szerepet játszanak. Bár a vállalatok még az elavult WMS rendszerekkel üzemeltetik a dinamikus raktári megoldásaikat, ezek a rendszerek már nehezen tudják felvenni a lépést az új hálózatokba szervezett világgal. Ezek csupán elszigetelt megoldások, melyek nem képesek átfogó folyamatok szervezésére, értékelésére és adminisztrációjára. Egy modern raktármenedzsment  szoftverre van szükség annak érdekében, hogy az újonnan bevezetett SAP WM (Warehouse Management), vagy MM (Materials Management) modul fel tudja dolgozni a raktárból érkező, különböző tételekkel kapcsolatos információkat.

A legtöbb menedzser már felismerte ezt a tényt. Ez az oka annak, hogy a logisztikai szakemberek, raktározásért és beszerzésért felelős menedzserek megfontoltan gondolták újra intralogisztikai folyamataikat a 2008-as pénzügyi válságot követően. A válság időszaka alatt több idejük volt összehasonlítani az új technológiákat és megoldásokat. A költséghatékonyabb működés érdekében kénytelenek voltak az értéket nem termelő intralogisztikai mellékfolyamatokat megszüntetni. Végül a legtöbb cég gyakran a raktározásban emészti fel erőforrásait. A raktárban lévő minden felesleges tétel pénzbe kerül.


Logisztika, IT és projekttapasztalat
Az újonnan bevezetett raktármenedzsment szoftverek különösen gondos tervezést igényelnek, hiszen a nagyobb árukészletek több ezer különböző tételből is állhatnak. Az Intralogisztikai és IT menedzserek gyakran küzdenek a projektek idő ráfordításának, valamint a rendszerátállás költség-haszon arányának kiszámításával.

Nem csupán struktúrák, folyamatok (mint például rendelések komissiózása) és a technológia meghatározását kell megfontolni, de a raktár elrendezését és az épület szerkezeti kialakítását is számba kell venni.

Ez az oka annak, hogy a Kardex Remstar nem csupán logisztikai és IT szakértelmével, hanem széleskörű projekt tapasztalatával is segíti Önt.


Fókuszban a követelmények, szoftver tesztelés
Elsőként mindig a raktári folyamat elemzésével kezdünk, hogy megismerjük a kiindulási állapotot.    
Egy közös workshop ideális eszköze annak, hogy körültekintően megvizsgáljuk a különböző folyamatokat.  Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az ötletekre fókuszáljunk és segít egy átfogó kommunikációs koncepció elindításában.

A workshopon született követelmények egy teszt rendszerbe kerülnek átvezetésre, amely a Kardex Remstar saját Power Pick Global raktárkezelő szoftverén alapszik. A kezdeti betanítást követően a raktárkezelők, és intralogisztikáért felelős menedzserek megismétlik a munkafolyamataikat a teszt rendszerben, ideálisan minden nap egy meghatározott időszakban. Négy héttel később egy második workshopon mindenki megoszthatja tapasztalatait. Ezután készül el a működést specifikáló dokumentáció, amely az adott körülményekhez alkalmazkodik.

A dokumentáció egyaránt képezi a megoldási javaslat és az értékesítő csapat ajánlatának alapját. Ezt követően határozzák meg a projekt időtartamát, amely függ a projekt méretétől, valamint a rendelkezésre álló erőforrásoktól.


Két rendszert, vagy egyet?
A következő lépés a közös döntéshozás folyamatának eredményétől függ. A Kardex Remstar különböző szoftver megoldásokat kínál, struktúrától,folyamatoktól és informatikai rendszertől függően.  Idejétmúlt raktár menedzsment szoftver és új SAP modul esetén például a következő kérdéssel szembesülünk: Szükséges-e a vállalatnak új WMS rendszer bevezetése, mint például a Power Pick Global (PPG), amely alárendelt szerepet játszik az SAP WM vagy SAP MM oldalán? Ebben a konfigurációban egy link küldi az összes raktári megrendelést az SAP-ből a PPG-be és vissza, hogy visszaigazolja a készletmozgásokat. A raktári operátorok ez esetben párhuzamosan két rendszert működtetnek, azonban a Power Pick Global olyan funkcióinak előnyeit élvezve, mint például a tálca és raktárhelyek kijelzése.

Esetleg a WMS-nek össze kellene olvadnia az SAP-val? Amennyiben a workshop azt igazolja, hogy az SAP legyen a nyílvántartó rendszer, akkor a Kardex Drive interfészt használhatják. Ezzel az SAP alapú megoldással a Kardex Drive teljes mértékben integrálódik az SAP rendszerbe. A raktári alkalmazottak kizárólag az SAP interfészen keresztül dolgoznak, és innen indítják a ki- és betárolási  parancsokat.

Az ügyfélnek még mindig számos követelményt kell tisztáznia az SAP kiszolgáló rendszerükkel szemben: “Milyen formában vezessem a leltárt? Hogyan kell rendeznem a megrendeléseket? Hogyan lehet az SAP rendeléseket betárolási/kitárolási parancsokká alakítani a raktári automaták számára?” Az ilyen jellegű kérdésekben egy külső SAP tanácsadó szaktudása válhat szükségessé. Más típusú vállalatirányítási rendszerek számára, mint például a Microsoft Dynamics, Infor, vagy az Oracle a rugalmas JMIF (Java Machine Interface) érhető el. Az ERP szoftveren keresztül elindított megrendeléseket itt lehet visszaigazolni és átalakítani betárolási/kitárolási parancsokká a Kardex Remstar raktári automaták számára.

Bármely megoldást is választja az ügyfél, a végső megkönnyebbülést a feladat sikeres megoldása jelenti. A gördülékeny munkavégzés és a hatékony anyagáramlás megmutatja, hogy érdemes volt az erőfeszítéseket megtenni. A  befektetés megtérülése új menedzsment szoftver esetén nem több egy évnél, a raktározott cikkek mennyiségétől, a teljesítménytől és a raktárban lekötött pénzösszegek nagyságától függően.

Szerző: Vizdák Krisztián

 
OK